Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w degustacji wina. Pamietam jak dziś dywagacje na temat tego, który korek: naturalny, syntetyczny czy może jednak zakrętka jest najlepszą opcją dla środowiska

Powiem szczerze, że moja pierwsza myśl to oczywiście zakrętka, bo przecież trafi do recyklingu. Potem zaczęłam szukać bardziej szczegółowych informacji na temat tego jak powstaje naturalny korek?

Otóż surowcem jest kora dębu korkowego, a dokładnie jej zewnętrzna obumarła część, bez uszkadzania wewnętrznej części regenerującej korę. Długość życia drzewa sięgająca od 150 do 250 lat pozwala na wielokrotne wykorzystanie kory z jednego drzewa

Dlaczego wino z naturalnym korkiem jest dobrym wyborem?
  • jest przyjazny dla środowiska - zdejmowanie kory nie wyrządza szkody drzewu, a sam proces jest bezinwazyjny, pień drzewa pozostaje w stanie nienaruszonym ⠀
  • pozytywnie wpływa na ekologię - szacuje się, że portugalskie lasy korkowe odpowiadają za wchłonięcie 5% krajowej emisji CO2, co przekłada się na 4,8 mln ton rocznie ⠀
  • jest motorem rozwoju obszarów wiejskich - w ostatnich latach rozpoczęto w Portugalii systematyczne zalesianie nieużytków dębami korkowymi ⠀
  • pozytywnie wpływa na samo drzewo - regularne ściąganie kory z dębu korkowego, powoduje naturalne odradzanie się drzewa
  • każdy korek do butelek jest odpowiedzialny za usunięcie z atmosfery 8,8 g CO2

http://naszepierwszewino.pl/2015/10/17/wybor-korka/?age-verified=68d1290843
http://www.domkorkowy.com/o-korku/
https://ulicaekologiczna.pl/umysl-i-cialo/korek-cudowne-drewno-ekologiczne
https://www.pexels.com/photo/top-view-photo-of-wine-bottle-3513204/