
Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w degustacji wina. Pamietam jak dziś dywagacje na temat tego, który korek: naturalny, syntetyczny czy może jednak zakrętka jest najlepszą opcją dla środowiska
⠀
Powiem szczerze, że moja pierwsza myśl to oczywiście zakrętka, bo przecież trafi do recyklingu. Potem zaczęłam szukać bardziej szczegółowych informacji na temat tego jak powstaje naturalny korek?
⠀
Otóż surowcem jest kora dębu korkowego, a dokładnie jej zewnętrzna obumarła część, bez uszkadzania wewnętrznej części regenerującej korę. Długość życia drzewa sięgająca od 150 do 250 lat pozwala na wielokrotne wykorzystanie kory z jednego drzewa
⠀
Dlaczego wino z naturalnym korkiem jest dobrym wyborem?
http://naszepierwszewino.pl/2015/10/17/wybor-korka/?age-verified=68d1290843
http://www.domkorkowy.com/o-korku/
https://ulicaekologiczna.pl/umysl-i-cialo/korek-cudowne-drewno-ekologiczne
https://www.pexels.com/photo/top-view-photo-of-wine-bottle-3513204/
⠀
Powiem szczerze, że moja pierwsza myśl to oczywiście zakrętka, bo przecież trafi do recyklingu. Potem zaczęłam szukać bardziej szczegółowych informacji na temat tego jak powstaje naturalny korek?
⠀
Otóż surowcem jest kora dębu korkowego, a dokładnie jej zewnętrzna obumarła część, bez uszkadzania wewnętrznej części regenerującej korę. Długość życia drzewa sięgająca od 150 do 250 lat pozwala na wielokrotne wykorzystanie kory z jednego drzewa
⠀
Dlaczego wino z naturalnym korkiem jest dobrym wyborem?
- jest przyjazny dla środowiska - zdejmowanie kory nie wyrządza szkody drzewu, a sam proces jest bezinwazyjny, pień drzewa pozostaje w stanie nienaruszonym ⠀
- pozytywnie wpływa na ekologię - szacuje się, że portugalskie lasy korkowe odpowiadają za wchłonięcie 5% krajowej emisji CO2, co przekłada się na 4,8 mln ton rocznie ⠀
- jest motorem rozwoju obszarów wiejskich - w ostatnich latach rozpoczęto w Portugalii systematyczne zalesianie nieużytków dębami korkowymi ⠀
- pozytywnie wpływa na samo drzewo - regularne ściąganie kory z dębu korkowego, powoduje naturalne odradzanie się drzewa
- każdy korek do butelek jest odpowiedzialny za usunięcie z atmosfery 8,8 g CO2
http://naszepierwszewino.pl/2015/10/17/wybor-korka/?age-verified=68d1290843
http://www.domkorkowy.com/o-korku/
https://ulicaekologiczna.pl/umysl-i-cialo/korek-cudowne-drewno-ekologiczne
https://www.pexels.com/photo/top-view-photo-of-wine-bottle-3513204/